Simon Roselaar 102 jaar!

Simon Roselaar, de oudste oudleerling van de OSG West-Friesland (toen bekend als de Rijks HBS), viert vandaag, donderdag 24 januari 2019, z’n 102-jarige verjaardag met kinderen en kleinkinderen.
Simon startte zijn schoolloopbaan in 1929 en behaalde in 1934 het HBS-A diploma. Hij vermeldde trots dat er leerlingen waren die daar aanmerkelijk langer over deden.

Bekende leraren waar Simon nog les van gehad heeft, zijn onder meer J.C. Kerkmeijer (hand- en lijntekenen), Betsy Kaiser (natuurlijke historie, en later een populaire schilderes) en Sicco Hiemstra (gymnastiek), die sport een bindende factor maakte op school.
Zelf had Simon veel belangstelling voor de voetbalsport. Hij was mede heroprichter van HSV Sport (van 1889) in 1934.

Simon Roselaar met een oude klassenfoto in z’n handen, links van hem op het tafeltje een schilderij van z’n 9-jarige dochter Ciska, gemaakt door Betsy Kaiser
Foto : Marcel Bogaarts

Het was voor zijn familie een uitgemaakte zaak dat ze naar de Rijks HBS zouden gaan.
Dit klopt ook wel, want behalve Simon bezochten ook twee zussen en een broer de school. Het was dan ook vanzelfsprekend dat zijn kinderen Kees (wereldbekende ornitholoog), Ciska en Jan-Piet (architect en overleden in 2013) ook naar deze school kwamen.

Z’n dochter Ciska Roselaar, zat in de jaren’60 op de MMS. Zij was actief betrokken bij de feestelijke viering van het 100-jarig bestaan van de school in 1968. Ciska was solozangeres in de musical ‘Mjoesikolderet’, geschreven door de leraren Jan Plekker , Jo Bonte en Frans van de Ven met decors van Peter Dorleijn.

Ook voor het 150-jarig bestaan werkt Ciska mee aan het  cultureel programma van de Stichting oud-leerlingen, dat een belangrijk onderdeel is van de feestweek op school en de reüniedagen in juni 2019. Krantenknipsels en foto’s over de musical zijn te zien en het lied over haar Franse leraar is te beluisteren.
Van zoon Kees, Westfriese Lyceum jaren 1959-1966, wordt net als van andere oud-leerlingen en oud-leraren/directeuren/rectoren, een door hem geschreven boek gepresenteerd over vogels.

Filmmakers Marcel Bogaarts en Peter Sasburg hebben een uniek gefilmd portret van Simon Roselaar gemaakt, dat ook is te zien in het cultureel programma.