1943

rodesteen

De Waag op de Rode Steen in Hoorn

Het bestuur van de Hoornse H.B.S.-vereniging organiseerde op zaterdag 27 november 1943 voor ruim 300 leerlingen, oudleraren en oud-leerlingen een ‘bonte avond’ in de Parkzaal ter herdenking van het 75-jarig bestaan van de R.H.B.S. te Hoorn. ‘Bescheiden van opzet, maar voornamelijk bedoeld om het
initiatief van 1938, eens in de vijf jaar een reünie te organiseren, niet geheel te verbreken’, zo schreef de voorzitter (zoon van overleden directeur J.D. Poll) en latere marine-officier Kornelis D. Poll. Het waren roerige oorlogsjaren.
In 1942 was de school in beslag genomen door de Duitse bezetters. Er werd onder andere lesgegeven op kaaszolders en op de zolderverdieping van het Waaggebouw had tekenleraar Fred Lieuwen een tijdelijke plek. Leraar wis- en werktuigkunde Gijs Lottering was tot plaatsvervangend directeur benoemd. Het programma van die dag begon met een hockeywedstrijd tussen leerlingen en oud-leerlingen. In de Parkzaal vanaf 18.30 uur poppenkast, ballet, piano- en vioolmuziek, sketches en bal na mmv van het H.B.S.-orkest.

bonteavond

lieuwen

Frederik Lieuwen, tekenleraar van 1936 t/m 1967